Tærtedej (madtærte)

I mange år har jeg gået og perfektioneret tærtedejen, som udgør bunden af alle vores tærter.

Squashtærte – lækker vegetarudgave af Valdemarsro opskrift

Bunden skal have en passende tykkelse i en tærte. Den må ikke være tør, og den må ikke være våd. Den skal være sprød og ikke elastisk. Det er meget vigtigt, at tærtedejen ikke æltes for meget, for så bliver bunden elastisk og ikke så rar at spise.

Dejen til 2 små tærteforme

Til en stor tærteform – 28 cm i diameter, bruger jeg:

  • 125 g grahamsmel
  • 250 g hvedemel
  • 125 g smør
  • ca. 1 dl vand
  • Ca. 1 tsk salt
  • Lidt kværnet peber

Jeg kan godt lide, at bunden smager af noget, så jeg bruger 125 g grahamsmel. Hvis du ikke har grahamsmel, kan du sagtens bruge andre typer af mel – både groft eller almindeligt hvedemel.

Til en lille tærteform – 23 cm i diameter bruger jeg:

  • 80 g grahamsmel
  • 160 g hvedemel
  • 80 g smør
  • ca. 0,65 dl vand
  • 2/3 tsk salt
  • Lidt kværnet peber

Først æltes alt mel, smør, salt og peber. Det bliver til en noget usammenhængende masse. Derfor tilføjes vand. Når du tilføjer vand, er det vigtigt ikke at ælte for meget, for så bliver bunden ikke sprød. Lad være med at tilføje for meget vand, for så bliver dejen klisteret og ikke så nem at håndtere. Jeg kan godt lide at ælte tærtedejen i hånden, for så bliver den ikke så nemt overæltet, men det går fint at ælte på maskine.

Når dejen er færdig, kan den gemmes i køleskab eller i fryser, ind til du skal bruge den. Normalt bruger jeg dejen med det samme.

Pres dejen ud i tærteformen med hænderne og fingrene ind til den er jævnt fordelt over bunden og op i kanterne. Sørg for at dejen ikke bliver for tyk, der hvor kanten starter.

Derefter skal tærtebunden forbages, inden de øvrige ingredienser skal bages med. Jeg bager den normalt i ca. 10-15 minutter i varm ovn ved 200 grader normal ovn eller 175 grader varmluft. Eller 15-20 minutter, hvis jeg starter fra kold ovn.

God fornøjelse

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *