Tangzhong Ølandsboller

Tangzhong ølandsboller

Start med at læse om Tangzhong her: https://pastrychefonline.com/tangzhong-bread/

Idéen med Tangzhong er, at man luner en del mel med ca. 5 dele vand. Når man luner melet og vandet, bliver det geleagtigt på et tidspunkt, og så er det klar. Tangzhong blander man sammen med resten af ingredienserne, når tangzhong er kølet af til ca. håndvarm.

Hvis du har en god opskrift på brød eller boller, kan du anvende den med Tangzhong. Så skal du trække den del mel og den del væske, der bruges til Tangzhong fra de øvrige ingredienser i dejen. Opskriften nedenfor var oprindeligt 1200 g mel og 9,5 dl vand. Nu bruger jeg 100 g mel og 5 dl vand til Tangzhong. Så er der 1100 g mel og 4,5 dl vand tilbage til den øvrige dej.

Denne opskrift giver nok til 2 plader med 16 store boller.

 • Tangzhong består af:
 • 100 g hvedemel
 • 5 dl vand
 • Øvrig dej består af:
 • 15 g gær
 • 2 spsk surdej (kan erstattes af 5 g gær)
 • 4,5 dl vand
 • 300 g fuldkornsmel
 • 400 g ølandsfuldkornsmel
 • 400 g hvedemel
 • 20 g bageenzymer
 • 20 g salt
 • 15 g sukker
 • 60 g solsikkekerner
 • 60 g hørfrø

Først laves tangzhong. De 100 g hvedemel piskes med et piskeris i en gryde sammen med de 5 dl vand. Gryden holdes på mellemvarme (trin 6 af 12 på mit komfur), indtil det skifter konsistens og bliver mere geleagtig. Lidt ligesom, når man laver hvid sovs. Derefter tages Tangzhong af varmen. Den køles ned til håndvarm, inden den blandes sammen med resten af dejen.

Gær og vand blandes med surdej. De øvrige ingredienser tilføjes sammen med den håndvarme tangzhong. Dejen køres på maskine i ca. 20 minutter – lidt hurtigere end langsomste hastighed. Det er lang tid, men det er altså rigtigt :).

Tangzhong ølandsboller – lige formet, og de skal hæve lidt videre i ovnen.

Dejen hæver i ca. 4 timer, inden den formes til boller, der strammes op. Bollerne hæver lunt ved ca. 35 grader i ovnen i ca. 30 minutter. Temperaturen skrues op til 200 g varmluft, og der tilsættes damp. Jeg laver damp ved at hælde kogende vand i min bradepande, der er placeret på nederste rille. Efter 20-25 minutter, er bollerne bagt. De smager fantastisk, og jeg har aldrig lavet lettere boller, der var så grove.

Dej til tangzhong ølandsboller

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *