Grydebrød med enkorn

Grydebrød med enkorn

Dette meget lækre og smagfulde grydebrød smager fantastisk og kan holde længe.

5 g gær
1 spsk surdej
6 dl vand
200 g enkornmel
200 g speltmel
200 g hvedemel
10 g salt
10 g bageenzymer

Bland vand og gær. Sørg for, at gæren er rørt ordentligt ud. Tilføj surdej. Rør de øvrige ingredienser i til dejen er lind. Sæt dejen i en oliesmurt skål med låg ved stuetemperatur i ca. 12 timer. Tag dejen ud på et melstrøet bord og vend den over sig selv 5 gange fra alle fire sider. Læg dejen tilbage i den oliesmurt skål i 2 timer. Varm ovnen op til 250 grader med gryden i og også grydens låg. Vær sikker på, at gryde og låg kan holde til det. Når det hele har nået 250 grader tages gryden ud. Strø mel i bunden af gryden. Læg dejen i bunden af gryden og læg låg på og ind i ovnen. Efter en halv time skrues med til 225 og låget tages af i 20 minutter, så skorpen bliver sprød. Tag brødet ud af gryden og lad det køle af på en rist.

cof

Jeg har ingen ordentlig gryde, som kan komme i en ovn, så jeg anvender en 2-2½ liters souffléskål, som gryde, og en tallerken til låg.

Jeg har anvendt mel fra Aurion, og det suger meget vand. Hvis du anvender anden mel, så skal du måske anvende mindre vand. F.eks. 5 dl. Dejen skal være rimeligt fugtig.

Lækre enkornsboller

Bagestålsboller med enkorn, øland og manitoba

Her er der dej nok til to plader boller. Opskriften er våd, og jeg har anvendt Aurion mel, der kan trække meget vand, så start med 1-2 dl mindre vand, og se, om det kan tage mere.

10 dl vand
5 g gær
En spsk surdej , hvis du ikke har det, så bare brug 10 g gær i alt
300 g enkorn mel (kan erstattes af ølandshvede)
300 g ølandshvede
400 g manitobamel
20 g bageenzymer
20 g salt
150 g poppede kerner (50 g rug, 50 g durum og 50 g spelt)
100 g solsikkekerner

Mælk og solsikkekerner til pynt

Rør gær, vand og surdej sammen. Tilsæt de øvrige ingredienser. Rør i maskine i 15 minutter. Put dejen i en oliesmurt beholder i køleskab i et døgn. Mindst 12 timer.

Tænd ovnen på 250 grader almindelig varme. Hvis du har bagestål, så brug det. Ellers, så lad pladen stå i ovnen. For at få luftige boller, så put en bradepande med 1 dl vand i bunden af ovnen.

cof

Hæld dejen ud på et melstrøet bord. Hak firkanter ud af dejen, som du former til boller og strammer op. Dyp i mælk og solsikkekerner og placer dem på en bageplade med bagepapir.

Bollerne kan efterhæve lidt, men det er ikke nødvendigt.

Sæt bollerne ind på den varme plade ved at trække bagepapiret med bollerne over. Jeg giver bollerne 7 minutter med damp og 5 minutter uden damp, altså med bradepanden ude.

Mine første bagestålsboller

Denne opskrift er med langtidshævning. Der bliver ca. 24 boller, der passer til 2 plader.

Ingredienser:

  • 5 g økologisk gær
  • 3 spsk surdej (kan erstattes af yderligere 5 g gær)
  • 750 ml koldt vand
  • 500 g fuldkorns ølandshvedemel
  • 350 g speltmel
  • 150 g hvedemel
  • 15 g bageenzymer (kan undværes)
  • 150 g poppede kerner
  • 20 g salt

Rør gær og surdej ud i det kolde vand. Bland resten af ingredienserne i og rør i ca. 15 minutter på røremaskinen. Dejen puttes i en bøtte med låg eller eller en skål overdækket med husholdningsfilm og stilles i køleskabet.

Dejen gemmes i en skål med låg

Så meget fylder dejen i skålen.

Dagen efter, så tages dejen ud af køleskabet. Bagestålet sættes i ovnen og ovnen varmes op til 250°C. Det varer mindst ½ time, før bagestålet er gennemvarmt.

I mellemtiden bearbejdes dejen ved at strække dejen og folde den ind over resten af dejen en 5-10 gange. Dejen vendes ud på bordet og del dejen i 2 lige store dele. Del den første del i ca. 12 boller. Bollerne placeres på bagepapir på en kombispade. Lad bollerne glide ind på bagestålet. Bollerne bages i 7-9 minutter. I mellemtiden gøres bollerne til den næste plade klar. De bages ligeledes i 7-9 minutter.

Verdens bedste burgerboller

Print Print

Når der skal laves gode burgerboller, så er det vigtigt, at bollerne er tilpas store, så de passer med burgerne, og at bollerne er velsmagende og mættende.

Denne dej er det bedst have god tid til, så den langtidshæves, og først anvendes dagen efter. I tips og tricks får du en hurtigere mulighed.

Ingredienser (ca. 15 burgerboller):

  • 5 g gær
  • 450 ml koldt vand
  • 2 spsk surdej (kan undværes)
  • 1 æg
  • 400 g hvedemel
  • 150 g grov durummel
  • 150 g fuldkornsspeltmel
  • 12 g bageenzymer (kan undværes)
  • 12 g salt

Rør gær ud i vand. Hæld de øvrige ingredienser i røremaskinen, og rør dejen i mindst 15 minutter til den er blank. Hæld dejen over i en overdækket skål og sæt den i køleskabet til dagen efter.

Dagen efter tages dejen ud af køleskabet. Hæld dejen ud på et bord med et tyndt lag mel på. Dejen oparbejdes ved at lægge den over sig selv 5 gange. Derefter rulles dejen ud til en tyk pølse. Skær tilpas store skiver ud og form dem som en burgerbolle – ca. 1 cm høj og med en diameter på 10-11 cm.

Den sidste rest af dejen.

Dyp bollen i mælk og sesamfrø og placér bollen på bagepapir på bagepladen. Fortsæt indtil du har lavet alle bollerne. Lad bollerne hæve en times tid, inden de sættes i en kold ovn. Sæt ovnen på 175°C varmluft og bag bollerne i ca. 25 minutter.

En bolle med sesamfrø, før den er bagt.

Tag bollerne ud og lad dem lige dampe af, inden du bruger dem sammen med dine lækre burgere.

En færdig burgerbolle

Tips og tricks

Hvis du skal bruge bollerne samme dag, så anvend 50 g gær. Lad dejen hæve 30-45 minutter, inden du bager dem.

Pizzadej

Pizzaer kan laves på utroligt mange måder, og det samme gælder dejen.

Dejen kan være fin eller grov og høj eller lav.

Her er en helt basal opskrift på en rigtig god pizzadej til en pizza.

  • 15 g gær
  • 1 1/4 dl lunkent vand
  • ½ tsk salt
  • 2 tsk olivenolie
  • 175 g mel

Gæren udrøres med lunkent vand.

Salt og olie tilsættes

Dejen æltes grundigt igennem til den er blank og smidig og slipper bord og hænder.

Den dækkes med et fugtigt klæde og stilles til hævning et lunt sted i 2 timer.

Tips og tricks

  • Jeg kan godt lide at blande melet, så der er 1/3 durum mel, 1/3 del fuldkornsmel og 1/3 hvedemel. Det giver en god dej.
  • Mængderne fordobles, hvis pizzaen skal fylde en hel bageplade.

Onkel Sams Pandekager

Onkel Sams pandekager er de bedste amerikanske pandekager i verden.

Der bliver ca. 40 pandekager i blinis størrelse ud af opskriften

Her er opskriften, og der bliver ca. 18 pandekager, og der er pandekager til 4-6 personer

  • 200 g fuldkornshvedemel
  • 175 g hvedemel
  • 1 tsk natron
  • 1 spsk brun farin
  • 1 tsk salt
  • 2 æg
  • 3/4 l kærnemælk
  • 2 spsk olie

Rør mel, natron, farin og salt sammen.
Pisk æggene for sig.
Tilsæt kærnemælk
Rør sammen med melet.
Rør olien i til sidst.

Pandekagedejen er en lille smule tyk.

Varm panden op og steg pandekagerne en ad gangen.
Vend dem, når de begynder at boble på overfladen.

Pandekagedejen kan bages på almindelig pande eller blinispande

Tips og tricks
Pandekagerne kan bages på almindelig pande eller på en blinispande. Begge dele bliver rigtig godt.
Jeg kan godt finde på at bage en megastor portion, hvor jeg bruger 2 l kærnemælk. Opskriften skal så ganges med ca 2½.